måndag 7 november 2011

Skolval..

Förra veckan var vi och hälsade på lärarna i en specialklass där vi eventuellt ska ha Vendel. Den ligger verkligen i andra änden av sta'n, men det är bara långt mätt i Gotlandsmått. I själva verket är det väl bara några kilometer dit, men jämfört med max 500 m till närmaste skola annars, så..

Den här klassen är någon form av samarbete mellan vanliga skolan och särskolan för elever från förskoleklass upp till 2:an där man utreder om de kan klara av att gå i vanliga skolan eller om de ska slussas vidare till särskolan när de ska gå vidare. Det vi vet redan nu är ju att Vendel inte kommer att klara av en vanlig klass med många elever och få vuxna i personalen. Därifrån till att behöva särskola är ju ett ganska långt kliv, men vi får se vad utredningen på Hab visar.

Vi har pratat med personalen på Vendels förskola och alternativet de kan erbjuda är att han får gå kvar där ett år till (då de jämnåriga går i förskoleklass eller "nollan" som det kallas nuförtiden.) Därefter kan han få börja i en specialklass på den skola som ligger närmast här istället. Där är det lite blandat med elever som "bara" har NPF och de som har större handikapp, även fysiska (CP, "utvecklingsstörningar" - heter det fortfarande så? - etc.) Där har man ett nära samarbete med "vanliga" skolan och ibland kan elever slussas över om det visar sig att de utvecklas bra i specialklassen.

Än har vi inte bestämt hur vi ska göra, men det första nu är ju att invänta Habs utvecklingsbedömning som ska göras i början av december där de tittar på Vendels kognitiva förmågor, språkförståelse, allmänna utveckling och begåvningsnivå. Vi vet ju att han är smart, men det innebär ju inte att man klarar av att lära sig saker i samma takt som andra för det. Dessutom misstänker vi att hans begåvningsnivå är väldigt ojämn. Ja, det ska bli spännande att se vad de kommer fram till och efter det kan vi ta ställning till vilken skolform som kan bli aktuell.

I alla fall.. det jag skulle säga var ju att det var väldigt mysiga lokaler och personalen verkade bra också. Det fanns tydliga bildscheman i hela byggnaden - även på toaletterna - och mycket annat som jag tror är jättebra för Vendels förståelse och utveckling. Vi ska be Hab om hjälp att ta fram sådana bilder (pictogram) att använda även här hemma. Struktur är ju grunden för allt som har med Vendel att göra, men tyvärr är vi andra i familjen lite dåliga på det just nu. Det är ju ytterligare en anledning till att jag vill få färdigt all renovering här, så att det är lätt att hålla ordning och få undan saker så att inte Vendel störs mentalt. :-)

Nu ska jag ta en kopp gräddlatte och mysa lite med Viljar. Vemund sitter och ser Pippi på egen begäran. :-) Den första (och hittills enda) film han ber om att få se. Egentligen är han inte så intresserad av teven, mest när Vendel är hemma i så fall, men idag sa han "titta veve, Pippi". Då är det klart att han ska få se Pippi!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar