onsdag 12 maj 2010

Könsroller - debatten som får mig att se .. rosa!

Jag orkar inte tjata! Ni som känner mig vet att jag älskar rosa och inte bangar för att klä mina söner (barn) i rosa, orange, lila, rött, gult, grönt, turkos, blått, brunt, svart.. Jag sätter på ungarna kläder i färger som jag - och därmed förhoppningsvis de - blir glad(a) av och som jag gillar. När retromodet kom blev jag väldigt glad för helt plötsligt fanns det färgglada kläder i unisex utförande som både killar och tjejer ser bra ut i och som de kan leka och röra sig obehindrat i. Jag älskar alla härliga tryck (utan döskallar och otäcka insekter) jag älskar de sköna färgkombinationerna och jag älskar att plaggen ofta är i mjuka, sköna stretchmaterial som barnen kan röra sig fritt i. Det bästa är att man kan köpa plagg till dottern som lillebror sedan kan ärva och man kan köpa plagg till sonen som lillasyster sedan är lika fin i.

Det folk inte förstår i den här debatten som uppstått nu är: Vi som kämpar för mer "könsneutrala" eller "unisex" kläder vill inte pracka på någon något de inte vill ha, vi vill inte tvinga flickor att ha blå kläder med traktorer och tvinga pojkar att ha rosa topar med glittrande fjärilar på. Det vi (jag) vill är att erbjuda båda könen samma alternativ. Vi vill inte ta ifrån barnen alternativ! Om en flicka vill ha en blå tröja med en traktor på ska hon få ha det, men hon ska även få ha den glittriga topen. Om en kille vill ha en blå tröja med en traktor ska han få ha det, men han ska även få ha den glittriga topen. Hänger ni med?

Jag är glad att jag inte behöver ta den här diskussionen hemma vid matbordet (också)! Min man tycker att det är helt okej att våra söner har all världens färger och mönster på sina kläder. Jag behöver inte be om lov för att få klä våra söner i rosa, vilket jag hört andra mammor berätta om. Herregud! Om min man var rädd för att våra söners snoppar skulle ramla av (eller vad som nu kan vara så farligt med rosa) skulle jag ta ett allvarligt snack med honom och sedan rekommendera en bra psykolog!

Det som skrämmer mest i det hela är människor som säger att de inte bryr sig, låt allt vara könsuppdelat, låt flickorna ha rosa glitter om de vill. Ja, det är väl bra att låta barnen ha vad de vill, men gäller det bara flickorna då? Kläder designade för flickor är ofta tighta och figursydda, redan från små storlekar, vilka flickor har kurvor när de är 2 år?! De är dessutom ofta i material som lätt går sönder och med mycket rysch och pysch, inte att leka i alltså. Då kan man som flickmamma i dagens samhälle lätt lösa det genom att gå till "killavdelningen" och köpa rejäla kläder, med rejäl passform och i färger som det inte gör något om man leker vilt i - det mörka döljer fläckarna.. Då har ens lilla tös förvandlats till en cool pojkflicka!

Som pojkmamma däremot.. Ja, om man tröttnar på det mörka och murriga, vill ha lite gulliga kläder, kanske en röd tröja med blommor på.. Nähä, det fanns bara rosa med glitter idag, men okej, jag tar den! Och plötsligt har ens coola grabb förvandlats till en .. eh, flickpojke! Det är inte lika coolt. Varför då? Tja, flickor är ju .. ehm, söta..? Killar ska inte ha söta kläder. De ska inte ha glittriga kläder. De ska inte ha tighta och figursydda kläder. De ska inte ha rosa!

Här är hela problemet! Det är okej att låta tjejer vara coola och "grabbiga" men när man vänder på det och låter grabbarna bli "tjejiga" då drar folk öronen åt sig och börjar stamma fram mesiga ursäkter som "Han leker så vilt, han kan inte ha ljusa färger, det syns direkt!" eller "Nja, jag har aldrig varit förtjust i rosa, jag är nog en pojkflicka (underförstått; hennes son kan inte vara flickpojke.)" osv osv. Varför är det värre om pojkar vill klä sig i något typiskt kvinnligt än det omvända? Är det för att det är det manliga som trots allt är normen, det som är okej? En tjej som klär sig manligt byter upp sig medan en man som klär sig mer feminint byter ner sig, i alla fall är det så jag tolkar det hela. Härmed har man nedvärderat det kvinnliga, det är något som inte är lika bra som det manliga. Härmed befäster man könsroller och värderingar. Härmed håller man kvar kvinnorna en nivå lägre än männen. Härmed visar man att kvinnor ska vara små, nätta och inte röra sig för mycket (det går helt enkelt inte i det tighta kläderna) på sin höjd kan de byta blöja på sin docka och mata med flaskan, medan pojkar ska rasa runt och ta för sig i sina oömma, coola, camobrallor! Allt det här tar vi med oss in i vuxenlivet, medvetet eller ej, och så länge vi som föräldrar inte bryter det här beteendet kommer vi inte heller att få ett jämställt samhälle!

När det gäller leksaker sedan.. Don't even get me started! Nä, nu ska jag ta en mugg te och lugna ner mig och sedan sakta sjunka tillbaka i mitt resignerande över att folk inte kan förstå att jag inte vill ta ifrån barnen någonting, jag vill erbjuda dem att ta del av det bästa från båda sidor. Både traktorer och glittrande fjärilar, både blått och rosa, både tuffa lekar och vårdande träning inför vuxenlivet, både manligt och kvinnligt - inte antingen eller!

9 kommentarer:

 1. Totally agree syrran! :-)
  Fast jag känner att denna diskussionen har stötts och blötts så många gånger, så jag orkar inte dra den ett varv till. Men jag håller fullständigt med om synen att båda könen ska vara fria att välja vad de vill, utan att fastna i trånga könsroller!
  Puss och kram!

  SvaraRadera
 2. Jag undrar varför det inte finns glittriga traktorer på tröjorna jag...
  Hemma hos oss handlar diskussionen om färgen rosas vara eller inte vara en hel del om att mannen tycker den är ful, men även om hans fördomar. Han är dock öppen och ärlig med sina fördomar (till stor del nerärvda har jag märkt) så det finns väll hopp för honom ännu =)

  SvaraRadera
 3. Härligt! PErfekt start på dagen att hitta en smart gotländska som tycker som jag.
  TYcker tvärtemot lattemamman att detta bör stötas och blötas tills VI SER FÖRÄNDRING. Skam den som ger sig!

  Jag har startat en namninsamling som jag hoppas du vill skriva under och hjälpa till att sprida vidare.
  Namninsamlingen:http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=4623
  Facebookgrupp:http://www.facebook.com/nina.ruthstrom?ref=profile#!/group.php?gid=120038004685919&ref=mf

  SvaraRadera
 4. Bra skrivet, Madde!

  Problemet är nästan alltid dolt av ytliga ursäkter.
  Den hemska sanningen är -
  att de flesta innerst inne INTE VILL HA jämställdhet mellan könen.
  Man må svara så vid förfrågan; men det är bara en läpparnas bekännelse. I reptilhjärnan ÄR flickorna söta och pojkarna busiga.

  SvaraRadera
 5. hehe vad du hetsar upp dig mad. spelar det verkligen någon roll vad andra tycker du borde ha på dina barn? i think not. kram erica

  SvaraRadera
 6. Haha, jo jag hetsar upp mig - medges!

  Det som hetsar upp mig (och som kanske försvinner i alltihop eftersom jag bara har söner hemma) är att folk inte verkar förstå att det inte bara handlar om kläder och färgen ROSA i allmänhet, utan synen på könsroller och förtryck av kvinnor i synnerhet.

  Min lilla protest att klä sönerna som jag vill handlar i det allra yttersta om att jag vill att båda könen ska vara lika mycket värda. Att ge kvinnorna lika hög status som männen.

  Jag vill inte påstå att det är feministiskt, snarare humanistiskt! :)

  SvaraRadera
 7. Om män och kvinnor har samma chanser vilket jag tycker de ska ha - varför finns det inte en enda känd kvinnlig kock i hela världen ?
  Aldrig någonsin en kvinnlig chef du cusine
  (Fast damerna lagar så gott som all privat mat)

  SvaraRadera
 8. jättebra inlägg. Du skriver väldigt bra! Det jag saknar bland barnkläderna är en röd tröja med traktor på. Att det är pojkigt att ha fordon på sina kläder. Små flickor älskar ju bilar de också!
  Förra året hade Lindex rosa body med bruna traktorer. Bäbisdottern hade på sig denna på en fest och kvinnorna frågade om bäbisen var en pojke eller flicka. En lät lite bestört över att flickan hade bilar på kläderna...

  SvaraRadera
 9. Tack så mycket ele! Jo, det är mycket som saknas bland barnkläderna överlag. Både rosa och rött med fordon och blått och grönt med blommor.. :D Jag gillade Lindex retrokollektion, men tyvärr verkar de ha fallit för "genusrelaterat" mode igen. :s

  SvaraRadera