tisdag 8 juni 2010

Allergisk mot potatis?

Ja, kan man vara potatisallergiker? Jag tänkte först att Vemund skulle få lite banangröt och vanlig mosad banan till kvällsmaten idag. När vi satte oss till bords såg jag att maken hade fixat till massor av ugnsbakade potatisar, utan fyllning. Kanon, det var ju bara att mosa med lite osaltat smör och servera till en hungrig liten minivalp. Ja, det trodde jag det.. Precis som Vendel gjorde när han var liten så började Vemund hulka och kväljas när han fick in skeden i munnen. Han svalde dock tappert och gapade snällt för nästa sked också. Fortfarande med en rysande grimas. Vid tredje skeden gapade han och verkade svälja utan bekymmer, men sedan var det kört. Jag gav honom en sked till och då klökte (hmm, vad heter det på svenska nu igen?) han och sedan kom alltihopa upp igen! Vendel gjorde precis likadant när han var bebis!

Det sägs ju att potatis är en av de saker man ska börja med när man ska ge smakisar och introducera mat, för potatis kan alla äta och det är sällan man reagerar negativt på det.. Jo tjena!

När vi var på Gran Canaria syrran och jag med våra småttingar, då 9 och 10 månader gamla, hade Vendel inte börjat med annat än bröstmjölk ännu, men jag lyckades få i honom små smakbitar av "ofarlig" mat några gånger. Men, så fort jag gav honom potatis kräktes han upp allt jag lyckats få i honom! Bara att börja om igen och ge mer bröstmjölk och skippa vanlig mat.

När Vendel sedan började på dagis, 15 månader gammal, berättade jag att han hade svårt att äta potatis, men personalen där sa att det inte var några problem alls. Detta gjorde att jag tolkade det som en liten "protest" från Vendels sida, eftersom han tydligen bara kräktes av potatisen hemma. Nu när Vemund reagerar precis likadant börjar jag förstås att undra. Kanske är det bara så att våra barn inte klarar av potatis när de är små, men att det blir bättre med tiden? Nu ska jag i alla fall inte ge Vemund potatis mer på en tid, han såg så olycklig ut, min lille älskling, när han kräktes idag och han blev så glad när jag istället för den mosade potatisen ställde fram en skål med hans älskade banangröt!

3 kommentarer:

 1. Vet ju väldigt många som inte tål rå potatis, så det kan nog vara möjligt att man är känslig mot det kokt oxå ;-)
  Man kan ju i princip vara allergisk mot allt så why not..
  // Tina "Smileycat"

  SvaraRadera
 2. naah stackars liten, tur att banangröten är god då :-) Kram erica

  SvaraRadera
 3. Tina: Ja, det verkar ju inte bättre.. Men Vendel har inga problem med det nu, så jag hoppas att det försvinner för Vemund också. I Sverige har vi ju potatis till det mesta liksom.. ;)

  Erica: Kramar till dig med från småsorkarna och mig! <3

  SvaraRadera