tisdag 6 mars 2012

Vendel.. och allt omkring.

Vendel var ju på Hab för en tid sedan och gjorde en liten utredning hos en specialpedagog. Hon tyckte att han var en duktig kille, som klarade de flesta uppgifterna galant, utifrån sin fysiska ålder. Jag tycker också att han var duktig, men jag ser ju honom i helt andra sammanhang, både hemma och borta och han var ju väldigt mycket mer koncentrerad och fokuserad på hab än han någonsin är i vanliga fall. En knapp timme inne i ett litet, ostört rum med bara en person att koncentrera sig på är ju inte applicerbart på ett klassrum med kanske 15-20 elever och massor av stimuli.

Nästa onsdag ska vi ha ett möte med förskolan, Vendels (blivande?) skola och pedagogen för att gå igenom vilka svårigheter och färdigheter som finns och hur man kan göra skolgången så bra och anpassad till Vendel som det går. Det ser jag fram emot, men samtidigt är jag lite rädd att alla ska tycka att han är så duktig att han inte behöver något extra stöd. Nåja, jag ska inte ta ut någon oro i förväg nu, men det är svårt att inte fundera över hur det ska gå.

Imorgon kommer en handläggare från LSS-enheten och pratar också om en framtida avlastningsplacering för Vendel. Just nu är det väldigt efterlängtat kan jag säga. Han kommer in så gott som varje morgon, minst en timme innan klockan ringer och väcker allt och alla genom att skrika att det är morgon. (Bara för att det är ljust ute. Lagom kul i sommar när solen går upp 4..) Nu hoppas vi att hon ska ha ett bra erbjudande till oss som både Vendel och vi är nöjda med. På torsdag ska Vendel till BUP för att vägas, mätas och så ska vi prata medicinering och doser. På fredag ska han till vanliga läkaren eftersom vi redan nu vet att han inte gått upp i vikt på väldigt länge. Visst kan det bero på medicinen, men vi vill utesluta att det handlar om något annat, som exempelvis laktos-/glutenintolerans eller annan fysisk problematik.

2 kommentarer:

  1. Funderar. Hur vet Vendel att det är ljust ute? Kunde en effektiv mörkläggning hjälpa?
    Jag tycker ju också att Vendel var en go och rar grabb utan problematiskt uppträdande de korta timmar ni var här. Vet ni verkligen att han skulle sabba i en normal klass ? Jag hatade lillebrors ankomst. Du hatade lillasysters ankomst. Han kanske bara är för smart för att visa VARFÖR han är så oerhört mån om att få er uppmärksamhet ? Att tvingas gå upp innan ni egentligen måste är ju ett elände. Hoppas att allt löser sig till det bästa!

    SvaraRadera
  2. Jadu papps, var det bara så enkelt så.. Både du och jag har ju diagnos också, eller hur, så det är väl inte konstigt att vi alla reagerar likadant på småsyskon. ;-)

    Men, Tin reagerade inte så på Saga och Vemund har inte reagerat så på Viljar. Vendel var ju faktiskt 3,5 år när Vemund föddes och vi hade haft "bekymmer" med honom långt innan Vemund ens blev till. Han hade ju svårt med både mat, motorik, tal och lärande redan när han började på dagis. Personalen där var oroliga att han var långt efter de jämnåriga redan från start. Så, det kan man iaf inte skylla på Vemund!!

    SvaraRadera